Tom Stone

Föreläser om: Hjärnan, illusioner, tolkningar

Toms föreläsningsrubrik:
– Konsten att luras

Språk: Svenska

Hemort: Stockholm

Konsten att luras

Tom Stone är en av Europas mest innovativa och kunniga trollkonstnärer. Här berättar han på ett underhållande sätt om hur han går till väga för att lura en betraktares öga, rikligt illustrerat med trollerinummer

Hur kommer det sig att trolleritrick fungerar? Vad är det som gör att man kan titta rakt på något som borde vara uppenbart och ändå inte se det? Om du och en vän står framför en spegel – varför kan du se din väns ögon röra sig, men aldrig dina egna?

Trollkonstnärer har i alla tider känt till att det finns glapp i människans uppfattningsförmåga och har baserat sin konstform på den kunskapen. Först på senare tid har vetenskapsmän och kognitionsforskare börjat intressera sig för liknande frågor och på vissa punkter har man upptäckt ett överlapp mellan de två världarna. På några punkter har forskare och trollkarlar börjat samarbeta, till gagn för båda grupperna.

Tom Stone har varit magiker och trollkonstnär på heltid sedan 1990. Som trollkarl är Tom innovatör inom sitt fält och har skrivit ett stort antal böcker och fackartiklar om trollerikonst, konsulterat vid teater- och TV-produktioner, föreläst över hela världen samt varit huvudinstruktör vid flera avancerade vidareutbildningar i trolleri. Han har fått tre nomineringar till FISM Special Awards och är mottagare av 2015 Creative Fellowship.

 • Toms gränsöverskridande föreläsning är alltid lika uppskattad och får högst betyg av samtliga föreläsningar på hela neurobiologikursen. Tom har den unika förmågan att både kunna underhålla och förklara på samma gång.

  Dan Larhammar
  Professor, neurovetenskap, Uppsala universitet

 • Vi har ofta återkommit för att konsultera med Tom kring principer och konsekvenser av trollerikonst, och då har vi haft möjlighet, även läst och kommenterat hans omfattande arbeten inom trollerilitteraturen.

  Petter Johansson

  Docent, kognitionsvetenskap, Lunds universitet

Kontakta oss så berättar vi mer om Tom Stone!
Är föreläsaren tillgänglig?
Ring oss direkt på 08-720 10 00 eller fyll i kontaktformuläret. Vi hör av oss inom en arbetsdag!
Hur fungerar en bokning?
 1. Ring eller maila oss och få kostnadsfri rådgivning
 2. Ni får förslag på föreläsare som matchar era önskemål
 3. Ni väljer föreläsare och vi skickar en bekräftelse med vår unika talargaranti och nöjd-kund-garanti