Sara Mohammad

Föreläser om: Integration, förändringsarbete, jämställdhet, diskriminering, attityder, hederskultur, hedersvåld, kulturella skillnader

Saras föreläsningsrubriker:
– Hur är det att leva under hedersrelaterat liv, hedersvåld och hedersmord? Hur ska vi bemöta de som utsätts för hedersrelaterade brott?
– Barn- och tvångsäktenskap
– Könsstympning
– Bortförda barn
– Mot barn-och tvångsäktenskap

Språk: Svenska

Hemort: Stockholm

Svensk hjälte mot hedersvåld

Sara Mohammad är kvinnan som lyft upp det hedersrelaterade våldet i ljuset och på den politiska agendan, ett problem samhället länge blundat för men efter flera uppmärksammade våldsdåd och mord blivit en angelägen samhällsfråga. Sara är en efterfrågad och aktuell föreläsare, i skolor och hos myndigheter och förekommer ofta i mediadebatten. Hon är utsedd till Svensk Hjälte, fått pris av FN och är en av årets Sommarpratare i P1.

Sara Mohammad är ordförande för Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, som hon grundade. Hon är debattör och föreläsare om flickors utsatta situation, så kallade hedersrelaterat våld samt om vikten av att söka en balans i de olika kulturella mönstren med utgångspunkten att mänskliga rättigheter skall respekteras oavsett kulturell och religiös tillhörighet.

Sara har skrivit många artiklar angående hederskultur och kvinnors universella rättigheter som publicerats i svenska tidningar. För sitt ihärdiga arbete mot hedersrelaterat våld har Sara fått en lång rad utmärkelser, bland annat Svensk Hjälte av Aftonbladet och TV 3, Sveriges 100 kvinnor av Expressen och True Honour Award av kvinnorättsorganisationen Iranian and Kurdish Women’s Rights Organisation (IKWRO).

Sara har sitt ursprung i södra Kurdistan. Under uppväxten blev hon själv utsatt för hedersvåld. Hennes bror ville få henne bortgift, vilket Sara motsatte sig. Vid 17 års ålder lämnar Sara sin familj, efter det att brodern misshandlat och dödshotat henne. 1993 kom hon till Sverige som politisk flykting. Saras rätta identitet är fram till denna dag skyddat.

Sara Mohammad håller föreläsningar och skräddarsydda utbildningar efter önskemål. Med större kunskap om hedersrelaterat brott kan personal inom socialtjänsten, polisen, skola och hälso- och sjukvård och andra på ett bättre sätt identifiera, hantera och se till individens behov i dessa ärenden. Utbildningar kan också utgöra en bra början på ett internt arbete i syfte att starta utvecklingsprojekt inom området.

Kontakta oss så berättar vi mer om Sara Mohammad!
Är föreläsaren tillgänglig?