Alexandra Pascalidou

Föreläser om: Mångfald, genus, retorik, mod, entreprenörskap

Alexandras föreläsningsrubriker:
- Bli ditt bästa jag!
- Retorik för maktlösa
- Mångkulturens myspys och misslyckande

Språk: Svenska, Engelska, Grekiska

Hemort: Stockholm

Mod, mångfald och retorik

Alexandra Pascalidou har föreläst i mer än 25 år. Hon har varit sommarpratare i radion, föreläst för näringsliv, organisationer och universitet. Alexandra har en fantastisk förmåga att förtrolla sina deltagare med inspirerande och omvälvande berättelser från sina resor i världen, från sin egen klassresa och de magiska möten hon upplevt.

Alexandra Pascalidou har gjort en lång resa från den tvättstuga och barndomen i den grekiska diktaturen till uppväxten i Sveriges fattigaste förort, Rinkeby. Ett liv fyllt av utmaningar, motgångar och framgångar. Att vägra le och lägga huvudet på sned eller tiga på beställning har sitt pris. Nu lär hon ut klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar.

Alexandra berättar att hon hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Hon säger att om hon låtit någon annan skriva hennes livsmanus hade det garanterat inte gått bra. Nu blev hon sin egen manusförfattare och regisserade det liv hon själv vill leva.

Språk är makt, säger Alexandra, ta makten! Om retorik är rena grekiskan för er kan Alexandra hjälpa till att knäcka koderna. Konsten att övertyga är en gammal grekisk konstart som Alexandra har praktiserat i tv, radio, föreläsningar, artiklar och krönikor. I SVT var hon programledare för ”Som sagt – ett program om språket” som handlade om bland annat retorikens regler.

De senaste tjugo åren har Alexandra föreläst i Sverige, Europa och USA. Hon har invigt universitet och utställningar, hon har lett manifestationer, hon har varit Sommarvärd i Sveriges Radio och hållit högtidstal på Nationaldagar och Valborgstal i SVT. Alexandras retorikföreläsningar innehåller konkreta tricks och framgångsfinter.

Alexandra är flerfaldigt prisbelönt som programledare, journalist, författare och människorättsaktivist - senast utsedd till Årets Europé och belönad med Stora Feministpriset och S:t Eriksmedaljen.

Nominerad till Augustpriset 2018

Alexandra är författare till boken Mammorna som är nominerad till Augustpriset 2018. Det är en omskakande skildring från en värld de flesta av oss bara läser om i tidningsrubrikerna. Ett 20-tal röster talar direkt till oss, bara med en lätt handpåläggning av författaren. Dessa mammor talar enträget om ett liv, en kamp, på andra sidan den växande klyftan, i förorten. De kämpar för barnen, mot den allestädes närvarande kriminaliteten, och därmed för vårt gemensamma samhälle. Det är en viktig bok. En bok som Alexandra också flitigt föreläser om.

I samarbete med Promotion Media.

Kontakta oss så berättar vi mer om Alexandra!

"Alexandra har en fantastisk förmåga att trollbinda en publik. Genom att knyta an till dagsaktuella händelser och egna och andras erfarenheter synliggör hon samhällsfenomen och strukturer. Mer angelägna, nyttigt utmanade och oerhört inspirerande föreläsningar om mångfald och jämställdhet får man leta mycket, mycket länge för att finna!

Jag kan varmt rekommendera Alexandra"

Pia Höök, Diversity Manager Skanska AB
Är föreläsaren tillgänglig?